Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ



“Τ’ όνομά μου είναι Εσπεράνζα. Είμαι η γυναίκα ενός εργάτη στο ορυχείο.
Εδώ είναι το σπίτι μας. Το σπίτι δεν είναι δικό μας.
Τα λουλούδια, όμως… τα λουλούδια είναι δικά μας.
Η γη όπου στέκει τώρα το ορυχείο –
αυτή η γη ανήκε στον παππού του συζύγου μου.
Τώρα ανήκει στην εταιρεία.”

       
     Μια από τις πιο τολμηρές πολιτικές ταινίες στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου, είναι βασισμένη σε μια πραγματική απεργία, και χρησιμοποιεί εργάτες του ορυχείου στο καστ της.
     Η ταινία αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής της Μεξικανο-αμερικανικής κοινότητας και την σκληρή εκμετάλλευση των κατοίκων από τους βιομηχάνους.
     Κάποτε η γη ανήκε στην κοινότητα, η Εταιρεία Ψευδαργύρου, όμως, ήρθε ξαφνικά, ανέλαβε την εκμετάλλευσή της κι άφησε στους κατοίκους την «επιλογή» είτε να φύγουν ή να δεχτούν να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς κι άθλιες συνθήκες.


Απευθυνόμαστε σε σένα συμπολίτη, και σε καλούμε να στηρίξεις και να ενισχύσεις την προσπάθεια που κάνουμε να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας, να οργανωθούμε αγωνιστικά στη γειτονιά μας.
Σε σένα συνάδελφε που απολύθηκες από τη δουλειά σου. Σε σένα συναδέλφισσα που είσαι μήνες απλήρωτη. Σε σένα νοικοκυρά, που δυσκολεύεσαι να ταϊσεις τα παιδιά σου. Σε σένα συγκάτοικε που δεν μπορείς να πληρώσεις το νοίκι, τα χαράτσια, σε σένα γείτονα της διπλανής πόρτας που σου έκοψαν το ρεύμα και το νερό.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με «πυγμή και αποφασιστικότητα», υλοποιεί πρόθυμα τις εντολές των ξένων αφεντικών ΕΕ-ΔΝΤ. Επιτίθεται με όλα τα όπλα που διαθέτει στον «εχθρό λαό» γιατί δεν μπορεί πλέον να τον πείσει ότι «οι θυσίες του πιάνουν τόπο». Ότι οι δυο και τρεις άνεργοι σε κάθε σπίτι είναι ευλογία, ότι η εκ περιτροπής δουλειά είναι καλύτερη από τη συνεχόμενη και ότι τα 400 € είναι υπεραρκετά για να ζήσει. Ότι η γκαζόλαμπα είναι προτιμότερη από το ηλεκτρικό και η ξυλόσομπα από το καλοριφέρ. Ότι ο άρρωστος δεν πρέπει να έχει δωρεάν γιατρό και φάρμακα και το παιδί θέρμανση στο σχολείο.
Η φασιστικού τύπου ενέργεια κλεισίματος της ΕΡΤ σε μια νύχτα με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, αποτελεί τη συνέχιση και κλιμάκωση της επίθεσης που εκφράστηκε με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στο μετρό, των ναυτεργατών και σηματοδοτεί την έναρξη των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, (150.000 μέχρι το 2015 είναι η συμφωνία με την τρόικα) που θα προστεθούν στη λίστα των περίπου 1.500.000 ανέργων στον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμη χειρότερη ανεργία, ακόμη περισσότερη φτώχια, ακόμη πιο μαζική εξαθλίωση λοιπόν; Ναι, αν...
Αν δεν καταλάβουμε ότι έχουμε μια μεγάλη αναμέτρηση ανάμεσα στο λαό και στο σύστημα συνολικά, που θα καθορίσει το μέλλον μας από δω κι εμπρός.
Αν δε σταματήσουμε να περιμένουμε «σωτήρες» και δεν εγκαταλείψουμε τη λογική της ανάθεσης.
Αν δεν συγκροτήσουμε τα δικά μας όπλα. Τις επιτροπές σε χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, τα δικά μας μαζικά, ταξικά σωματεία και συλλόγους, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αγώνα.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε
Αντίσταση, λαϊκή οργάνωση, αλληλεγγύη
Η Πρωτοβουλία Αμπελοκήπων βρίσκεται και συζητά κάθε Πέμπτη στις 19:30μ.μ. στο λυόμενο στην παιδική χαρά στην οδό Πίνδου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
τηλέφωνο επικοινωνίας:6945306548 
http://prokatampelokipon.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου